fbpx

Искуства на младите што можат

Предизвик и авантура која не се заборава! [Еразмус+ тренинт во Полска]

Крајот на месец  јануари за тројца активни млади претставуваше вистински предизвик и авантура која не се заборава! Во периодот од 30.01.2010 до 08.02.2020 беше реализиран Еразмус+  проект на кој учествуваа Елена, Ана и Иван заедно со уште други 21 млади луѓе од 8 различни земји.  Тренингот на тема ,, Process of changes” , оддржан во Јавор, Полска  претставуваше  вистински предизвик и авантура за тројца млади претставници од Македонија.  Секој ден беше различна можност за сите млади да научат нешто повеќе…

0
Прочитај повеќе

Inspire Social Innovation [Erasmus+ тренинг во Данска]

Совршена работна атмосфера, активизам, иновации, креативност, менторирање, коучинг, лидерство, тимска динамика и неформални методи на учење кои на крајот не доведоа до подготвување на бизнис модели за социјално претприемништво спремни за реализација. Споделуваме што се случуваше во ?Слетерстанд, Данска во периодот 12 – 25 ноември со Софија, Стефанија и Јане. ? • Софија Како младински работник постојано треба да ги следиш новите трендови на младите, да си запознаен со интересите кои ги имаат, да ги следиш новостите во светот и…

1
Прочитај повеќе

Media4You – Најголемата младинска размена покрај Романското крајбрежје

Во почетокот на овој месец се организираа 6 интензивни денови на презентации и дебати за промовирање на коректно користење на медиумите кај младите. Со задоволство можеме да нагласиме дека 66 учесници од 11 европски држави се собраа во Романија, Констанца во сабота, 27 октомври. Нивната цел беше да ги подобрат компетенциите за медиумска писменост на младите луѓе и да издадат предупредување за вестите што го окупираат Интернетот. Така да, за една недела учесниците од Грција, Турција, Словачка, Бугарија, Италија, Србија,…

0
Прочитај повеќе

Искуство на Симона во Младите можат

Граѓански активизам? Младински иницијативи? Лидерство? Стварно врска си немав за ниеден од поимиве. Почеток на 2014-та. Ми беше втор настан на кој волонтирам како дел од организациски тим. Се имавме пријавено со неколку другарки со цел да пробаме нешто ново. Се чувствувавме баш посебно со новата улога на „рецепција“ – односно одговорни за списокот за присутни! Имавме дури и акредитации! Колку кул! Претходно, на првиот настан на кој волонтирав (крај на 2013-та), имав шанса да се запознаам накратко со мноштво…

0
Прочитај повеќе

Што беше Purpose project?

Во текот на изминатиот месец, Младите можат испрати двајца членови на тренинг курсот насловен “Purpose Project” во Луџ, Полска. Мораме да напоменеме дека учесниците беа доста нереспонзивни и им требаше многу време да вратат на нашата порака додека траеше курсот во Полска. Но, по нивното враќање, во нив се виде огромно задоволство од курсот и беа многу благодарни за укажаната шанса. За оправданоста од нивното невраќање на нашите пораки, говори фактот што се вратија со конкретни идеји за подобрување на…

0
Прочитај повеќе

Младинска размена „Подеднакво различни“

Летото е период исполнет со безгрижно дружење,  добра забава, но и на можности за мултикултурно учење. Летото е и нови можности за патување , запознавање на нови култури, религии и традиции. Ова лето – можеби сè уште незавршено, за 30 млади луѓе од Европа  претставуваше една огромна авантура.  На 6 мај 2019 година, беше објавен повик за интеркултурна младинска размена од страна на младинската организација ,Младите можат поддржана од Европската комисија од програмата Еразмус+. Младинската размена “Equally Different”  траеше десет…

0
Прочитај повеќе

Младинска размена Утопија

Во периодот од 9-26 Јули во Омен, Холандија се одржа за прв пат младинската размена “Utopia” организирана од страна на невладината организација Cherry International Foundation од Холандија. Целта на проектот беше учесниците да создадат своја утописка држава од темел. Предизвиците со кои се соочија младите од Македонија, Грција, Романија, Унгарија, Португалија, Шпанија, Литванија и Италија, им овозможија да ја видат поголемата слика, и како секоја индивидуа може да допридонесе за подобро општество. На почетокот “утописката држава” e без струја, без…

0
Прочитај повеќе

Семинар “Solidarity Action day Movement in Europe”

Тимот на извршната канцеларија на Младите можат од 15.03.19 до 17.03.19 учествуваше на семинар организиран од мрежата SAME во Lubeck, Германија. SAME е всушност кратенка за ‘Solidarity Action Day Movement in Europe’. Ова движење, започнато од неколку организации од различни земји од Европа, подразбира организирање на Ден на солидарноста (Solidarity Action Day). На овој ден средношколците, наместо да посетуваат редовна училиштна наставa, се ангажираат и работат на одредена работна позиција. Нивната плата од тој ден го формира фондот кој понатаму…

0
Прочитај повеќе

Младите Можат со Европски Волонтерски Сервис ти нудат поглед низ прозорецот на промени

Во животот секој од нас го очекува оној ден кога работите ќе тргнат на подобро. Денот кога ќе бидеме посреќни, поуспешни, побогати, посакани, денот кога и ние повеќе ќе сакаме некого… Секој од нас го очекува тој ден кој е задскриен зад прозорецот на иднината, во мислите го гледаме, ни изгледа толку многу блиску, но кога ќе ги отвориме очите, кога ќе се вратиме во реалноста тој ден ни е толку даллечен, како невидлива точка. Убаво е да се мечтае,…

0
Прочитај повеќе

Студиска сесија “Отстранување на бариерите за граѓанско општество на младите за организирање и учество – Улогата на младинските совети за развој на младински политики”

Од 15 ти до 20ти октомври 2018 година во Европскиот младински центар на Советот на Европа во Будимпешта, Унгарија, се одржа студиска сесија на тема “Отстранување на бариерите за граѓанско општество на младите за организирање и учество – Улогата на младинските совети за развој на младински политики”. На настанот присуствуваа учесници од младинските совети на Србија, Латвија, Словенија, Турција, Азербејџан, Македонија, Украина, Романија, како и претставници на организации кои се директно поврзани со човековите права, меѓународните платформи и мрежи. Беа…

0
Прочитај повеќе

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти