fbpx

Искуства на младите што можат

Младинска размена „Подеднакво различни“

Летото е период исполнет со безгрижно дружење,  добра забава, но и на можности за мултикултурно учење. Летото е и нови можности за патување , запознавање на нови култури, религии и традиции. Ова лето – можеби сè уште незавршено, за 30 млади луѓе од Европа  претставуваше една огромна авантура.  На 6 мај 2019 година, беше објавен повик за интеркултурна младинска размена од страна на младинската организација ,Младите можат поддржана од Европската комисија од програмата Еразмус+. Младинската размена “Equally Different”  траеше десет…

0
Read More

Младинска размена Утопија

Во периодот од 9-26 Јули во Омен, Холандија се одржа за прв пат младинската размена “Utopia” организирана од страна на невладината организација Cherry International Foundation од Холандија. Целта на проектот беше учесниците да создадат своја утописка држава од темел. Предизвиците со кои се соочија младите од Македонија, Грција, Романија, Унгарија, Португалија, Шпанија, Литванија и Италија, им овозможија да ја видат поголемата слика, и како секоја индивидуа може да допридонесе за подобро општество. На почетокот “утописката држава” e без струја, без…

0
Read More

Семинар “Solidarity Action day Movement in Europe”

Тимот на извршната канцеларија на Младите можат од 15.03.19 до 17.03.19 учествуваше на семинар организиран од мрежата SAME во Lubeck, Германија. SAME е всушност кратенка за ‘Solidarity Action Day Movement in Europe’. Ова движење, започнато од неколку организации од различни земји од Европа, подразбира организирање на Ден на солидарноста (Solidarity Action Day). На овој ден средношколците, наместо да посетуваат редовна училиштна наставa, се ангажираат и работат на одредена работна позиција. Нивната плата од тој ден го формира фондот кој понатаму…

0
Read More

Младите Можат со Европски Волонтерски Сервис ти нудат поглед низ прозорецот на промени

Во животот секој од нас го очекува оној ден кога работите ќе тргнат на подобро. Денот кога ќе бидеме посреќни, поуспешни, побогати, посакани, денот кога и ние повеќе ќе сакаме некого… Секој од нас го очекува тој ден кој е задскриен зад прозорецот на иднината, во мислите го гледаме, ни изгледа толку многу блиску, но кога ќе ги отвориме очите, кога ќе се вратиме во реалноста тој ден ни е толку даллечен, како невидлива точка. Убаво е да се мечтае,…

0
Read More

Студиска сесија “Отстранување на бариерите за граѓанско општество на младите за организирање и учество – Улогата на младинските совети за развој на младински политики”

Од 15 ти до 20ти октомври 2018 година во Европскиот младински центар на Советот на Европа во Будимпешта, Унгарија, се одржа студиска сесија на тема “Отстранување на бариерите за граѓанско општество на младите за организирање и учество – Улогата на младинските совети за развој на младински политики”. На настанот присуствуваа учесници од младинските совети на Србија, Латвија, Словенија, Турција, Азербејџан, Македонија, Украина, Романија, како и претставници на организации кои се директно поврзани со човековите права, меѓународните платформи и мрежи. Беа…

0
Read More

Младинска размена “Back 2 Basic”

Овој август повеќе од 50 млади од 11 различни земји дојдоа во Олде Вехте, Холандија, за да ги подобрат своите вештини за комуникација и тимска работа. Можеби звучи многу возбудливо, но сепак е предизвик. Сите сме од различни земји и сите ние имаме различни средини, така што да се снајдеме и да се разбереме едни со други не е толку лесно како што изгледа. Замислете Литванец, Португалец и Холанѓанец што живеат заедно: всушност, тоа се случува во Олде Вехте. Одеднаш,…

0
Read More

Младинска размена “Back 2 Basics”

55 млади луѓе од 11 различни држави со различни култури и една прекрасна локација во Холандија. Ова се одликите на Еразмус+ младинската размена „Back 2 Basics” која се одржа во Омен од 27ми јули до 11ти август. Младинските размени организирани преку Еразмус+ се проекти кои се спонзорирани од Европската Унија и им овозможуваат на младите помеѓу 15 и 30 години од различни држви да се запознаат, живеат заедно и да работат на краткорочни проекти благодарение на големата мрежа од невладини…

0
Read More

Младинска размена “Is anybody out there?”

Во периодот од 7- 16 Јули во Рим, Италија се одржа младинска размена насловена “Is anybody out there?”  Темата на размената беше социјално претприемништво, разлики помеѓу урбани и рурални средини како и стекнување компетенции за активно учество на младите во своите заедници. Младите Можат како партнери на невладината организација Cherry International Foundation од Холандија и YOBBO од Италија земаа учество на оваа размена, на која 40 млади од Италија, Холандија, Македонија, Хрватска, Бугарија, Романија и Литванија имаа можност да ги…

0
Read More

Интервју со д-р Лазар Ѓуров – еден од основачите на Младите можат

Од каде произлезе идејата за основање на Младите можат? Ееее… (ова развлечено „ееее“ читајте го како привична реакција на задоволство, како кога ќе прашате некој чичко во поодминати години за старите и добри времиња) 🙂 Шега на страна, идејата за формирање на Младите МОЖАТ, како и секоја идеја која успеала да „фати здрав корен“ дојде како заедничка реакција на една група на прекрасни (тогаш помлади) луѓе кои не се согласуваа со начинот на кој функционираа младинските невладини организации во тоа…

0
Read More

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти