fbpx

Настани

[Панел дискусија] Ментално здравје – сега е моментот!

Почитувани, Чест ни е да Ве поканиме на панел диксусијата „Влијанието на различните средини врз менталното здравје на младите“, на која експерти ќе говорат за влијанието од три различни аспекти. Регионалниот настан во Скопје има за цел да ја подигне свеста за важноста на влијанието на образовниот систем, семејството и врсниците врз развојот на младите преку споделување на знаењето на експертите и собирање на информации преку тркалезна маса на чија основа потоа ќе се креира документ за јавни политики. Дополнително,…

0
Прочитај повеќе

[Повик за учесници] Онлајн работилница на тема: “Како менталното здравје ми стана приоритет?”

Не е секогаш лесно да објасниме како се чувствуваме…Зарем не? Нашите емоции, чувства, погледот кон нештата, па дури и кон самите себеси… Тие постојано се менуваат. Како би опишал што значи да бидеш ти? Или што се случува во твојата глава? Што е ментално здравје? Што е потребно за да го негуваш твоето ментално здравје?   Ситуацијата ни налага да се грижиме за нашето ментално здравје повеќе од било кога. Токму заради тоа како дел од изолацискиот #МаратонЗаМенталноЗдравје, објавуваме повик…

0
Прочитај повеќе

[Повик за учесници] Онлајн работилница на тема: Менаџирање на време

Дали си прецизна и секогаш навремена личност, која секогаш има план за целиот ден? Или пак вообичаено целиот ден прокрастинираш и имаш тековни навики кои те прават неуреден/на? Како го менаџираш твоето време вообичаено, а како во време на изолација? Ситуацијата ни налага да се грижиме за нашето ментално здравје повеќе од било кога. Токму заради тоа како дел од изолацискиот #МаратонЗаМенталноЗдравје, објавуваме повик за учесници на онлајн работилница на тема МЕНАЏИРАЊЕ НА ВРЕМЕ. Иако, во време на изолација можеби…

0
Прочитај повеќе

Company Shuttle во Johnson Matthey

    Во текот на декември 2019г. започна со имплементација првата активност ‘’Company Shuttle”, дел од проектот “Чекор кон кариера од соништата”, кој е имплементиран од Младите Можат и студентската организација ИАЕСТЕ Македонија, а поддржан од WEB4YES и Европска Унија. Company Shuttle е интернационален проект, дел од програмата на неколку ИАЕСТЕ земји низ светот. Станува збор за проект организиран од студенти – за студенти, со главна цел да се воспостави контакт помеѓу студентите и компаниите. Проектот им овозможува на студентите…

0
Прочитај повеќе

Мотивациски викенд 6

6ти по ред, традиционален Мотивациски викенд – Викенд наменет за мотивација, инспирација, вмрежување, поттик и успех. 8ми и 9ти ноември, 2019та година беа двата дена наменети токму за овој настан, а салата Империјал во Македонската опера и балет повторно беше жариште каде повеќе од 150 млади имаа можност да го почувствуваат нерамномерниот, динамичен пулс на мотивацијата. Целта на Мотивациски викенд уште од неговата прва реализација е да ги мотивира младите да работат на себе, на приватен и професионален план, преку…

0
Прочитај повеќе

Лидерски камп 4 | Проект: Младински лидерски иницијативи 4

Со четвртото издание на „Младински лидерски иницијативи“ 20 млади луѓе го разбудија лидерот во себе. Во текот на седумте дена кои учесниците ги поминаа во одморалиштето „Мајски цвет“ во Струга работеа на темите за себе спознавање и тимска работа, кои се меѓу главните квалитети на еден добар лидер. Во ова помогнаа обучувачите Марија Стефанова и Деспина Стојановска кои неуморно го пренесуваа своето знаење кое го имаат стекнато во текот на нивната успешна психолошка кариера. Учесниците со целосно внимание ги пратеа…

0
Прочитај повеќе

Панел дискусија: Кариерно насочување преку концептот „Job Shadowing” | Иницијатива Umbra

На ден 05.06.2019 (среда) во 18:00 часот во просториите на Универзитетот за туризам и менаџмент се одржа настан од страна дел од активното членство на „Младите можат“. Имено, настанот во прашање беше панел – дискусија на тема „Кариерно насочување преку концептот „job-shadowing““ и истата беше организирана од страна на членовите на тимот „Umbra“, иницијативата за „job-shadowing“. На панел – дискусијата беа проследени мислењата и искуствата во врска со темата на следните говорници: 1. Христина Рунчева, универзитетски професор 2. Ивана Маринчек…

0
Прочитај повеќе

Плати кафе со уметност | Младинска иницијатива во Кочани | Проект Младински локални иницијативи

Саботата (01.06.19) и сончевото време во Кочани беа искористени многу креативно и продуктивно од страна на тимот кој ја имплементира младинската иницијатива „Обединети со различностите“ и од страна на младите во Кочани! Концептот на настан беше таков да младите го „плаќаа“ своето кафе преку творба, есеј или цртеж кои ги изработија таму. Темата на која младите уметнички се изразуваа беше дискриминација и насилство. Настанот беше наменет за сите млади луѓе, беше поддржан од општина Кочани, а сите потребни материјали беа…

0
Прочитај повеќе

„Една идеја – Една цел“ | Работилница | Проект Младински локални иницијативи

На ден 22.05.2019 (Среда) во Локалната библиотека “Гоце Делчев” Велес, се одржа настанот “Една идеја, една цел” организиран од младинската локална иницијатива “Биди Промената”. На настанот учествуваа средношколци од стручните училишта “Коле Неделковски” и “Јовче Тесличков”, и велешката гимназија. Учесниците беа поделени во две групи и мапираа проблеми од областа на животна средина и волонтеризам. Решенијата што ги смислија ќе бидат реализирани понатаму. Останете во тек, наскоро ќе ви ги најават активностите кои произлегоа од оваа работилница! Работилницата е во…

0
Прочитај повеќе

Трибина „Нашата волонтерска приказна“ | Проект Младински локални иницијативи

?Со цел овозможување на мотивација и повеќе информации за волонтерството, што значи да се членува во граѓанска организација и да се биде дел од младински акции, тимот кој ја имплементира младинската локална иницијатива “Биди промената” организираше трибина за младите во Велес. ?‍♂️?‍♀️Трибината беше насловена “Нашата волонтерска приказна”. Пред многубројните присутни, поголемиот дел од нив ученици од основните и средни училишта од Општина Велес, најпрво се обрати градоначалникот на општина Велес, г-дин Аце Коцевски со поздравен говор и охрабување за младите…

0
Прочитај повеќе

Младите можат е непрофитна и независна граѓанска организација која има за цел да ги поттикне младите да земат активно учество во развојот на демократско општество, преку активно граѓанство и социјален активизам.

Организацијата е основана од страна на младите луѓе, водена од идејата за моќта на младите како катализатори на промени во денешното општество.

Социјални мрежи
Последни проекти